Historiskt battle och ett mingeltips

”He was wrong”

För drygt en vecka sedan var jag på Moderna Museet med en vän för att se utställningen Picasso vs Duchamp (till 3 mars). ”He was wrong” lär Picasso ha sagt när Duchamp dog.

Duchamp VS Picasso
Utställningen Duchamp vs Picasso. Bilden är från Moderna Museets webbsida.

Eftersom de båda konstnärerna var varandras motsatser och jämfördes sida vid sida i utställningen kändes det som ett historiskt battle. Det hade varit roligt att höra en livediskussion dom emellan! Och på främsta raden och säkert högljutt påhejande, hade min gamla konsthistorielärare suttit. Jag tror aldrig jag har träffat på en mer hängiven och ”galen” människa för konsten och han pratade om Michelangelo och Caravaggio som vänner från förr (Det var för övrigt samma person som beskrev keruber som ”små pluttisar”).

Jag skulle vilja se fler utställningar med konstnärer som jämförs på liknande sätt för att förstå hur de påverkades av- och påverkade andra. Det var som i vår tid med diskussioner, debatter, skvaller och stöld av varandras idéer.

Det var en bra utställning allt som allt, men jag hade ändå önskat en tydligare jämförelse mellan dom båda och att fler tavlor hade jämförts utifrån olika perspektiv. Likaså fler kommentarer  dom kan ha haft om varandras verk och idéer.

”This is the greatest book I´ve ever burned” – John.

Eftersom det gick hyfsat snabbt att ta sig igenom utställningen fortsatte vi till Yoko Ono´s utställning Grapefruit (sista dagen 16 september).

Grapefruit av Yoko Ono
Grapefruit av Yoko Ono

Är det något jag inte gillar så är det helt oförståeliga experimentella filmer. Visst, jag är inte heller den som orkar läsa igenom de beskrivande texterna (om dessa finns) till slutet för att förstå, utan förstår jag inte inom loppet av 10 sekunder så går jag. Därför föll inte alla delar av utställningen mig i smaken.

Det jag gillade bäst var alla hennes texter som hängde på väggarna. Vackra tankar och fantasier. Därför kunde jag inte låta bli att köpa boken Grapefruit. ”This is the greatest book I´ve ever burned” – John.

En av mina favoriter i boken är ”Snow Piece”. Helt enkelt för att det är en vacker tanke och ett utmärkt mingeltips! Detta ska jag använda mig av nästa gång jag är på fest eller mingeltillställning eftersom jag tycker det är svårt att veta när det är dags att bryta och gå vidare till nästa person. Nu vet jag.

”Think that snow is falling.
Think that snow is falling everywhere all the time.
When you talk with a person, think that snow is falling between you and on the person.
Stop conversing when you think the person i covered by snow.”

Lämna en kommentar