Nordic Essence på Formex 2015

Det pratas mycket om höst- och vintertrender inom inredning och på fackmässan Formex visas det senaste inom nordisk design upp varje augusti och januari på Stockholmsmässan. Sista dagen var i lördags då jag själv hade möjlighet att gå, och det var fantastiskt inspirerande! Då jag har jobbat med mässan tidigare så är det lite extra kul att veta hur det går till bakom kulisserna.

 The Housecat

Mitt på entrétorget stod en massa lådor. Tja, en massa lådor som var formade till en gigantisk kisse skapad av arkitektbyrån Codesign. Det var alltså The House Cat – inspirationsutställningen som ståtligt prydde torget. Får du känslan av julbocken i Gävle så är det inte konstigt då denna hade fått statuera exempel. Du kunde ta en trappa upp i huskattens kropp och hämta inspiration från den lilla miniutställningen av hantverkstradition.

Temat Nordic Essence:

“Nordic Essence handlar om en helhet där allt hänger ihop, från husfasader till bruksföremål och inredningsdetaljer.” – Formex

Gemensamt för många produkter är färgskalorna och materialet. Det temat och trenderna visade upp var röda toner, blekt, bränt, tegel patinerade ytor, mörkt skiffer, stenar och sand, magiska gröna toner med mossa och lava från skogen. Näver, läder, fårskinn, matta och blanka ytor, textilier, lackerad keramik och detaljer i trä och lack. Isblått, ockra, gråa nyanser och elegansk. Det handlar om medveten kost och hållbarhet.

På ”andra våningen” upp i Huskatten kunde man se denna fina uppsättning av produkter från utställarna. Med halmbocken i centrum ser det nästan ut som ett altare. Jag tillber Husbocken om lycka och välgång och knäböjer på den fluffiga mossan.

Hantverkstradition

Naturnära saker

”Skandinavisk glam-faktor”

Jag blev lite förälskad i det uttrycket. Det förmedlar inte vräkig glamour, jag får mer en känsla av en stil som är sober och intelligent pga det skandinaviska. Kvalitet rätt igenom, inget fusk, med färgskalor från koppar i kombination med svart, vitt och grönt. Släta ytor, tonat glas och snidade detaljer i trä och lack.

Klong

Trendrestaurangen i år handlar om ekologiskt och närproducerat. Med perspektivet ”Från jord till bord” tyckte jag verkligen om den nyttiga buffén ”skördebordet” som erbjöd vällagade och vackra grönsaks- och rotfrukter. Mums.

IMG_8322

Man kan aldrig bli besviken på dansk design. Georg Jensen kommer alltid att vara en favorit därifrån jag har många smycken och ett antal ljusstakar. Likaså de fina muggarna och mycket annat från Molly Marais, varma, mjuka och lyxiga baby alpaca-plädar (lamadjur) från Elvang och alla möbler och vackra träbestick från Bloomingville. Dumt nog tog jag inte foton i alla montrar jag kollade in, det hade tagit alldeles för lång tid och är inte heller meningen att man ska göra då det inte är en publik mässa. Men för många utställare är detta gratis och uppskattad reklam.

Det går snabbt och lätt att bli förälskad i ALLT som finns hos svenska Klong (montern på bilden ovan). Särskilt deras superläckra varianter på vaser, eller blomsterställ eller vad man nu kan kalla detta. Pressbild från Klong på vasen Äng.

ÄNG.mega_.blommor

Konstruktionen Plantui Smart Garden är verkligen en smart idé och något jag gärna skulle testa när den kommer ut på svenska marknaden. Tack Finland! Som en liten inomhusträdgård med ljus, vatten och näringsämnen som du tillsätter. Därefter sköter den sig själv och det är just det jag uppskattar så mycket. Jag slipper tänka på bevattningen…. och dessutom skulle jag kunna bli självförsörjande av basilika, pak choy och vackra blommor. Du kan börja skörda efter ca 15-30 dagar efter sådd. Inom en snar framtid kommer en barnvariant att gå på export till Japan, där många barn inte ser röken av en grön växt. Än mindre vet hur man odlar någonting. Helt enkelt en grönskande miniträdgård för betongbarnen i Japan.  Och det är inte för inte som det är mumintroll som dekor… Alla japaner gillar Mumin.

Odla själv 2

Bud to Rose by Diddi är ett svenskt smyckesmärke jag bär ibland. Deras höst/vinterkollektion Sense of Black ser väldigt elegant ut, och citatet stämmer väl in, jag behöver alltså inte skämmas för att jag älskar svart och gråskalor!

IMG_8355

Solstickan Design har verkligen paketerat in brandfiltar på ett snyggt sätt. Det viktiga i hemmet behöver inte vara fult. Denna filt och brandvarnaren från Jalo Helsinki kommer ni väl i håg för några år sedan då den kom ut på marknaden, flugan i taket. ”Safety can be beautiful” som de själva uttrycker det.

IMG_8352
Saker mix
Lummigt och grönt. Har längtat lite till en lummig lund efter att ha njutit av havs- och vattenutsikt under sommaren. Vackra färger, lummiga träd och prunkande buketter, ugglor, rävar och fjärilar bland stenar och ris så är din trädgård komplett.

Garden

Skålar äpplen

Snacksskålar

Design Students selected by Formex. Varje år väljer trendexperten Stefan Nilsson ut favoriter från de nyutexaminerade studenterna från Konstfack, Beckmans, Malmsten och Berghs SoC. En liten favorit är denna kaffekokare som värnar om den ”långsamma kaffekokningen” som är så populärt.

SelectedStudents
Och så här i efterhand, att jag missade Be&Liv´s monter, I can not forgive myself.

Lämna en kommentar