Bästa platserna i stan

Augusti skulle alltså bli sommarens juli. Nu kramar vi alla ur de sista varma solstrålarna varje minut, kväll som helg. På stan ser det ut som vilken julikväll som helst där uteserveringarna dignar med folk och alla tycks ha hittat sin lilla favoritplats där man kan slappa för en liten stund. Allt går bra, parkbänk, gräsplätt och trappor.

Har man ingen balkong eller uteplats får man hitta ett annat hem på café eller dylikt. Det går hur lätt som helst att känna sig som utomlands på dessa platser, särskilt under semestertider då turister är i stan. Blunda och du hör språk från världen olika hörn.

Favoritställe 1) Med solstolar på däck och utsikt över Gamla stan och Söder.

Ett bra ställe, ett av de bästa är skeppet och vandrarhemmet af Chapman (bilden ovan). Tystnaden och lugnet samtidigt som du känner att du är ombord på en båt slår det mesta. Nu hör till saken att fikat är mindre bra, kaffet är katastrofalt snålt tilltaget, men utsikten och solstolarna förlåter det hela. Här har jag suttit ett antal gånger under de fina dagarna i augusti. Fikat får du alltså köpa på vandrarhemmet mitt emot skeppet.

Favoritställe 2) Strandvägskajens alla bänkar.

Det enkla i att slå sig ned på en bänk på ett härligt trädäck med gratis utsikt över Skeppsholmen och Nybroviken är inte dumt. Köp med dig en macka, en glass och något gott att dricka så är allt tipp topp.

Favoritplats2

Favoritställe 3) Mitt eget vardagsrum vid kajplats 19 utmed ”Strandvägspromenaden”.

Som sagt, man får hitta sin egen variant på balkong. Här på Strandvägskajen vid kajplats 19 hänger jag ofta då det ligger så nära hem. Perfekt ställe att spana på folk som går förbi liksom alla båtar som glider förbi. Gröna Lund, Skeppsholmen, Galärvarvet och ända bort till Hammarbybacken, så långt sträcker sig utsikten. Här finns även en brygga som går ut (bortanför vänster kant på fotot) där det serveras rosé- och bubbel. Inte dumt alls.

Favoritplats3

Hade jag bott lite närmre Loopen Marina vid Hornstulls Strand 6 hade även det varit ett favoritställe, där kan man tala om båtspaning. Den enda gången jag varit där förundrades jag över hur många olika varianter på ”vattenfordon” som passerade förbi under min fikastund. Jag menar allt från vanliga motorbåtar, segelbåtar, kajaker, bastubåtar, husbåt, vattenscooters till SUP´s….

Lämna en kommentar