Puerto Rico, ett nytt Mallorca?

Bildtext

Min julledighet började för 3 veckor sedan och det känns som en evighet sen! Under denna tid har jag varit i Småland och firat jul, tåg tillbaka till stan för att packa om, flyg till Puerto Rico, jobbat ett par dagar och nu är det ”vanlig” helg och ett nytt år. Ett nytt härligt år, eller hur!

IMG_9408
Alla bilder är tagna med mobilkamera.

Puerto Rico och Vieques, 29 december – 6 januari 2016.

Varför Puerto Rico?

Google Maps karta Puerto RicoDestinationen Puerto Rico har inte stått med på någon av våra bucketlists utan det råkade snarare bara bli Puerto då det fanns tillgänglighet över nyår och en rimlighet i flygtid med tanke på hur länge vi kunde vara borta. Jag menar 8 dagar, då hinner man inte alltför långt. Cuba var en het tanke, men det fanns inga flyg kvar eller bra boenden kvar med endast några veckor kvar innan jul.

Även om min sambo gjorde en grundlig men snabb research över tillgängliga resmål och vad som kan vara intressant att se på just Puerto då vi bestämt oss för det, så dök det upp en del överraskningar då vi inte hann göra en detaljerad koll. Därför ville jag skriva om just det och några tips att tänka på om ni vill åka just till Puerto Rico.

Kortfattat vill jag bara säga att det var en fantastisk semester med coola upplevelser och vackert naturliv med fåglar och vilda hästar! Hann se endast se San Juan av själva ön Puerto Rico så mina intryck består mest av nyår i stan och strandlivet på ön bredvid. 3 av höjdpunkterna på resan var nyårsafton och vår middag i den roliga byggnaden La Concha och festligheterna efteråt. Bra musik! Vidare när jag steg ut på drömstranden La Chiva och hoppade i det blå vattnet, och slutligen när vi paddlade kajak i mörkret sent en kväll på en guidad tur i Mosquito Bay, bioluminescent bay. Helt ärligt har jag aldrig varit med om något mer magiskt naturfenomen om man nu kan kalla det så. Mikroorganismer i vattnet blir självlysande vid rörelser vilket innebär att paddeltagen och om du drar med händerna i vattnet så blir det spår av blått ljus. Helt otroligt vackert. Om du tar upp en handfull vatten glittrar det i mörkret som stjärnstoff. Fiskar som simmar förbi blir självlysande också tack vare organismerna. Det som är missvisande från bilder på nätet är när folk simmar i vattnet vilket är förbjudet. Vi människor förstör organismerna med våra kroppar som har smuts och kemikalier.

La Chiva Beach

Lärdomar & tips

Jag och min sambo var två av alla de svenskar som utnyttjade direktflyget med Norwegian. Det känns som att Puerto kommer vara det nya Mallis då det uppenbarligen är så populärt bland svenskar. Denna snabbvisit till Västindien funkade även om det är i kortaste laget, men vi fick använda tiden väl. Flygresan från Arlanda till San Juan / Puerto Rico tog 9 timmar och 45 minuter dit och 8 timmar hem. Norwegians Dreamliner får faktiskt mvg i betyg. Blev lite besviken på utbudet av snackbar (laktosfritt) och filmer dock, men inget stort problem. Bekväma säten är trots allt det viktigaste och de hade koll på min laktosfria i förväg beställda mat.

Resrutten såg ut så här:
Stockholm Arlanda till Puerto Rico och huvudstaden San Juan i 3 dagar. Därefter inrikesflyg, litet 7-mannaplan, till närliggande ön Vieques och stan Esperanza för sol och bad i 4 dagar. Tillbaka till San Juan och spenderade 6 timmar där innan flyget gick hem till Stockholm.

1) Tips resekostnader:
Tänk alltid in extra avgifter när du är utomlands som skatter, incheckade bagage, fordon som kan vara nödvändigt för att ta sig till olika event, dricks är alltid en större extra utgift i USA (som Puerto Rico tillhör).

Att åka över nyårshelgen och dessutom byta hotell där vi inte hade full koll på totalpriset (inklusive skatter) gjorde att det blev lite dyrare än vi räknat med. Totalt sett hela resan för 2 personer, flyg t o r, 3 hotell / 7 hotellnätter, inrikesflyg t o r till ön Vieques, hyrbil och cyklar (4 dagar) och nöjen (restaurang lunch och middagar samt kajaktur och övrigt) gick på ungefär 60.000:-.

2) Tips strandläge och vattenstatus:
Kolla alltid upp hur stränderna ser ut och ligger i förhållande till ditt boende och hur mycket gräs det är i vattnet.

Ja, men läget ser man ju på kartan och i beskrivningen av hotellet tycker ni. Om man åker med Ving kan man nog vara ganska säker på sin sak. Och man kan ju bildgoogla och läsa bloggar. Jo, om vi haft tid och göra den superkollen att titta efter hur stranden närmast hotellet såg ut och hur mycket sjögräs och tång det låg på stranden och hur vattnet denna del av året såg ut, då hade vi varit förberedda. Tyvärr visade det sig att stranden närmast hotellet låg en bit bort, så även om man ser strand utanför hotellet så är det inte säkert att du kan bada där. Och stranden en bit bort var dessutom fylld av tång och ur vattnet var det en snäll snorklare som städade upp skräp. Han hade nog egentligen velat snorkla efter färgglada fiskar men han kom upp med plast och papperstallrikar istället. Personligen är jag livrädd för gräs på sjöbotten också, så om du störs av de mörka fälten ute i ett kristallklart vatten, dvs massor of tång och annan växtlighet, ja då ska du välja en annan del av stranden eller byta helt.

3) Tips hyra fordon:
Boka fordon i god tid särskilt inför nyår och andra högtider

Boka jeep som kan ta dig över de leriga vägarna som går till de finaste stränderna

Jeep to the beachVi spenderade de första dagarna i San Juan, promenerade mycket och utnyttjade taxi vid behov då detta är en större stad. Men de 4 dagarna på lilla ön Vieques och orten Esperanza såg helt annorlunda ut och med tanke på strandsituationen så behövdes ett fordon för att ta dig till de fina stränderna. Min sambo ringde ett antal biluthyrare och vi letade cykel och scootermöjligheter. Helt slut på hela ön. Efter mycket om och men fick vi de sista skruttiga cyklarna hos en skojaruthyrare. Men de hade ju två hjul och kunde ta oss framåt, men min sambos cykel saknade framhjulsbroms. Men efter ett ”How the f-ck…” och ”Yes. It´s broken”-konstaterande från uthyraren så fick vi ändå betala fullpris då efterfrågan var så stor. Min cykel som var så lerig att man inte såg färgen på den funkade dock. Sen fick vi inte med oss 1 cykellås utan nyckel. Ring Avis direkt och boka en jeep för vägarna är så leriga efter skyfall och bildar genast djupa sjöar mitt i vägarna. Går inte att ta sig fram med scooter.

4) Tips myggspray
Det flockas av mygg över hela ön. Inte minst på restaurangerna. Peppra dig med myggspray och ta med eller köp på plats ett stift med medel som lindrar när du väl har fått myggbett.

5) Tips ombyte
Eftersom ingenting torkar, ta med en hel uppsättning av badkläder, i alla fall 3 bikinis om du har. När du väl använt ett par så torkar inte denna på hela vistelsen.

6) Tips säkerhet
Lås aldrig bilen och därmed förvara inga värdesaker där.

Det finns tydligen gott om ficktjuvar och vissa osäkra områden i San Juan. Även på en liten ö som Vieques rekommenderades att du håller hårt i  värdesaker. Och fanns det ett inofficiellt ”samarbete” med tjuvarna på ön eller? Du ska aldrig låsa bilen vilket de tipsade om på Avis så slipper du få någon åverkan på bilen om en tjuv har velat kolla in din bil. Bär kläder eller en säkerhetspåse odyl som du kan ha pengar och kontokort i väl dolda eller svåra att komma åt.

7) Tips oljud
Ta med bra öronproppar.

Alltså inte såna där små gula plastpluggar vilka inte hjälper ett skit. Det ska vara ett par av såna där silikonpluppar från Apoteket som du kan trycka in i öronen och behålla på hela natten utan att de ramlar ur. Vi bodde granne med en tupp. Tuppar galer 100 ggr per natt kändes det som med start från 3-snåret. Meh, det är ju sånt vackert naturljud med syrsor, fåglar och andra exotiska insekter och djur som låter. Tja, ett någorlunda jämnt öronbedövande ljud kan man vänja sig vid och vara riktigt mysigt. Men INTE en galande tupp. Nej nej nej.

Sen är människor högljudda där. Inte bara människor utan allting låter, det är ljud konstant. Ett exempel är alla dessa bilar med extrema högtalare i bagageluckor som är vidöppna och som basunerar ut musik eller något meddelande och som kör fram och tillbaka på gatorna. Vi snackar högt ljud, alltså så trumhinnorna nästan spräcks. De som kör bilarna måste vara döva vid detta laget.

En liten pärla i Västindien

Men jag vill avsluta med fina bilder för det är fantastiska platser på öarna. Vi fick fina tips av andra svenskar på plats och tydligen ska ön Culebra vara en av de vackraste platserna. Så åk gärna till Puerto Rico, en liten pärla i Västindien!

Ridning
Du får inte ha bråttom i Puerto Rico. Allt tar sin tid. Bara lugn och fin.

New Years party at La Concha IMG_9365
Nyårsafton firade vi på La Concha Resort i San Juan

IMG_9414 IMG_9533
Vårt boende på Malacon House, Esperanza, Vieques. Den enkla men goda frukosten serverades utomhus varje dag. Ägaren vinkar hej då.

IMG_9418
Stranden såg alltid sammetslen ut där vattnet hade sköljt över sanden.

 

Lämna en kommentar