Den mustaschprydda Ginger Joe bland champagne och delikatesser

Blossa glögg 2013
Blossaglöggen för i år ser traditionellt svensk ut. Inspiration från Dalarna.

Idag var jag på Stockholmsmässan och hälsade på gamla arbetskamrater och spontanbesökte Mitt kök-mässan som öppnade idag, 7-10 november. Vinimportörer, delikatesser som ostar, korvar, olivoljor, praliner, föredragshållare och stjärnkockar som lagar mat live är några exempel på det du kan se under helgen. Det du gör under ditt besök är att provsmaka och provsmaka lite till. Men ett tips, fördrick/förät dig inte i första bästa monter, det finns mer att testa runt hörnet. Och nu så här i efterhand har jag insett hur mycket jag missat… men så går det när du inte planerat ditt besök.
Mitt köks webbsida

Jag hann göra några bra inköp i alla fall och är obeskrivligt lycklig över att äntligen ha fått tag i pepparkakorna No 1. Pepparkakan med stort P, det närmsta man kommer min farmors hemliga recept – Kronans Cederpepparkakor! Det är nåt med den där cederoljan som sätter pricken över i:et. Fler tillverkare använder nog denna olja, men det måste vara nåt annat i kombination som gör att dom blir så goda, det är inte alla som lyckas.

Kronans cederpepparkakor
Det är något visst med Kronans cederpepparkakor.

Blossas årgångsglögg har hämtat inspiration från Dalarna och säger sig ha mixat i hop svenska smaker. Passerade förbi utan att smaka vilket jag ångrar nu, men flaskan ser inbjudande ut och jag kommer med all säkerhet köpa ett par flaskor i vanlig ordning.

GInger Joe beer
Mycket gott! Ingefärsöl, men det smakade mer som en god läsk.

Om vi fortsätter på det drickbara spåret smakade jag på en mustaschprydd Ginger Joe. En 4%-ig ”ginger beer” men det smakade inte alls som dom där söta mörka äckliga ölen, utan detta smakade mer som en frisk lemonad. Skulle passa utmärkt till julbordet hörde jag, kanske ett alternativ till julmust, fast med alkohol då. Det är en beställningsvara på Systembolaget och därför fick du med dig en liten kom-ihåg-mustasch med artikelnumret 88018.

Mandarinolivolja
Mandarinolivolja

Oliviers & Co säljer olivoljor och vinäger i olika smaker, vackra flaskor och burkar. I Stockholm finns butiken på Sveavägen 106. På mässan provsmakade jag denna olja med smak av mandarin. Sött men inte för sött, själva olivoljesmaken fanns kvar. Passar till sallader och anka till exempel och roligt att bjuda på innan middagen med ett riktigt gott bröd till!

Pressfoto från Bubbies.
Pressfoto från Bubbies. Mochi Icecream

Men ah, hur kunde jag missa! Mochi Icecream för första gången i Sverige. Min premiärsmakning skedde i San Fransico och det är en liten delikat munsbit av glass i olika smaker med ett skal gjort av söt risdeg. Det är en japansk dessert, därför gillar jag namnet Mochi´s bättre än Bubbies, låter aningens fånigt svenskifierat, men skit i det nu när den äntligen har kommit hit.

Det här var några snabba tips, du hittar säkert en massa annat roligt om du tar dig ut till mässan i helgen.

Lämna en kommentar