Turistrapport från Palo Alto och Silicon Valley

Är du på väg till Palo Alto med omnejd ska du förmodligen göra affärer eller på väg till ditt jobb på ett av alla IT-bolag. Att Silicon Valley är en perfekt plats för startups är nog välkänt för de flesta och drömmar och företagsidéer ventileras på caféer och restauranger. Personligen såg jag fram emot att bara få vara där som turist då jag hälsade på min sambo i augusti som var där tillfälligt för att ta flygcertifikat. 


Mobilfoto: Coupa Café, fritt wifi där människor sitter och jobbar och dricker gott kaffe :)

Pirates of Silicon Valley är en underhållande film om man vill se Steve Jobs och Bill Gates som unga och bittra konkurrenter. Vill du besöka de berömda garagen där ”allt började” får du bege dig till Los Altos där Apple-garaget finns (Steve´s garage) vilket inte ligger i Palo Alto som jag trodde, däremot ligger Hewlett Packard-garaget i Palo Alto. Men tydligen kan man bara passera förbi och ta foton, inte gå in.

Orten i sig har inte så mycket att erbjuda för turister om du inte har bokat in specialevenemang. På huvudgatan University Street ligger flera bra restauranger och caféer och fredagkvällar blir det snabbt fullt på barerna. Det finns många grönområden och parker, ett och annat museum och flotta hus om du gillar att kika runt.

En sevärdighet i sig är området runt Stanford University. Här finns allt från konst till sportevenemang. Rodin Sculpture Garden och Cantor Arts Center med utställningar, Stanford Shopping Center med klädbutiker m.m. Totalt sett utmed kusten San Francisco Bay finns en mängd utställningar, museer, musik- och konstevenemang, restauranger från Redwood City, Menlo Park, Palo Alto (Facebook), Mountain View (Google), Cupertino (Apple), Los Altos (”Steve´s garage”) till San Jose .


Mobilfoto: Campusområdet vid Stanford University


Mobilfoto: Utsikt över Rodin Sculpture Garden inifrån Cantor Arts Center

Jag fick äran att vara med ombord på en av flyglektionerna min sambo tog. Här är vi på väg till Salinas en bit utanför Palo Alto. Det är tydligen billigare och går snabbare att ta flygcertifikat i USA än hemma i Sverige. Det var verkligen kul att hinna umgås lite med alla passionerade flygtokiga människor på klubben och hänga med på en flyglektion över berg och dalar. Den som lyckas med sin flygexamen måste traditionsenligt göra ”the Bullride” på en av barerna på kvällen.

Karta: Palo Alto ligger ca 40 minuter med bil från San Francisco´s flygplats. Det bor ca 60 000 personer i Palo Alto.

”Rent a couch in a hacker house”

Mobilfoto: Forest Street där vi bodde

Det är lätt att säga ”typiskt amerikanskt” om hur folk bor och lever. Det jag förknippar med amerikanska villakvarter är gigantiska trädalléer utmed smala gång- och cykelvägar där tidningsbuden, morgonjoggarna och hundägarna stöter ihop varje morgon. Den amerikanska flaggan som vajar vid entrén eller hänger över dörren är ett måste och verandan där möblemang och cyklar står parkerade. Basketkorgen utanför garageporten är inte att förglömma.

Liiite roligt tyckte jag minsann att det var när Mark Zuckerberg´s villa dök upp på Foursquare i närheten med kommentaren om att han var nyinflyttad. Kanske ville han ha lite flyttgröt av sina grannar. Stort hus men en rejäl trägrind som tillsammans med allt buskage gjorde det omöjligt att se in… Tydligen har huspriserna gått upp i området sen han flyttade hit och uttrycket ”Rent a couch in a hacker house” är inte en ovanlig hyresannons i tidningar och via Airbnb. Kommer onekligen att tänka på filmen The Social Network.

Min sambo hade god hjälp av Airbnb där privatpersoner hyr ut boende över hela världen. Efter ett antal flytt blev sista vändan hos en trevlig familj med stort hus och trädgård där även jag var välkommen. Nu var det längesen jag bodde inneboende hos någon och det kändes väldigt privat att gå runt i huset, sitta i köket och äta frukost, se kylskåpsfoton från döttrarnas studenter och höra familjegräl. Hunden Lucy som också bodde där var förresten en ”labradoodle”, korsning mellan labrador och pudel. Hade aldrig mött en sådan tidigare…

Läs mer om ”Baseball på gatan och Be Bop A Lula utanför köpcentrumet”, mina mattips och Mountain View där Googleplex ligger!


Baseball på gatan och Be Bop A Lula utanför köpcentrumet

Att människor är avslappnade här och gör lite vad som faller dem in är klart och tydligt. Känner du för att stänga av en gata mitt i centrum och spela baseball bland bilar och skyltfönster, just do it. Eller sätta upp en scen med coverband som spelar 50-tals hits utanför det lokala köpcentrumet, släpp loss och dansa på parkeringen. Ta med kaffetermos, mat och känn dig som hemma helt enkelt. Bjud gärna upp grannen på stolen bredvid till Twist and Shout.

Mina förväntningar/fördomar av både Palo Alto och människor stämde inte helt med verkligheten. Den snobbiga och ”vräkiga” känslan fanns inte där. Visst, flotta villor med lyxbilar parkerade på uppfarten existerade men inte i den utsträckning jag trott. Med andra ord, avslappnad atmosfär, t-shirt och jeans, en och annan kostym möts över en lunch eller kaffe. Folk sitter djupt försjunkna i en uppkopplad värld. I varje hörn finns ett yogaställe, det kanske är därför alla klarar av att jobba så hårt. I villakvarteren verkar dessutom alla lita på alla så låsa bilen behövdes inte.

Mountain View och Googleplex

Mountain View är en ort utanför Palo Alto och nås med Caltrain om du inte har bil. På Castro Street ligger restauranger från jordens alla hörn i rad. Du hittar garanterat nåt. Är du även intresserad av datorer och internet, hur allting började fram tills idag och Apples historia m.m så ska du inte missa Computer History Museum, men gå gärna en guidad tur, det är det väl värt.

När det gäller musikevenemang så är Shoreline Amphitheatre en fantastisk utomhusscen att uppleva en konsert på. Här finns plats för drygt 22.000 människor. Denna kvällen hade vi bokat biljetter till en kväll där en massa artister uppträdde, bland annat Jason Mraz, Crosby Stills and Nash m fl. Det är lätt att tro att toalettbesök i dessa sammanhang inte fungerar särskilt bra med så många människor. Men tala om effektiv ”rest room lady”, hon skulle ha jobbat som trafikpolis.

Mobilfoto: Google-cyklarna

Att ha vägarna förbi Googleplex och spontant slinka in i området för att kolla läget är inte så naturligt. Men är man som jag imponerad av att bara se Google-loggan ”i verkligheten” är det värt att göra sig en omväg hit. De färgglada parasollerna som kan ses från Google Maps var kul att passera förbi, det är ju här som alla sitter och äter sin lunch. Du kunde fritt gå igenom trädgården och därefter korsa vägen till ”Android-byggnaden” där den stora statyn står tillsammans med diverse glass- och pepparkaksstatyer.

Tips på mat och hotell i Palo Alto

Mobilfoto: Nolas

Sprout Cafe – Mixa din egen sallad med fräscha ingredienser, menar verkligen krispiga grönsaker eller nudlar tillsammans med kryddigt kött.

Coupa Café – Kaffe, choklad, crepes och wi-fi! (se fotot längst upp)

Nolas (Kreolskt): Charmig miljö med sköna fåtöljer men varning för de beroendeframkallande pommes frites av sötpotatis!

Tamarine (Vietnamesiskt) – allt är gott här. Punkt.

Vill du bo på hotell mitt i downtown kan du välja på The Cardinal Hotel, ett mindre hotell byggt på 20-talet och som har bevarat detaljer och inredning från historisk tid (inte nödvändigtvis rummen). Film om hotellet.

Det mer moderna Garden Court Hotel. Om du inte måste bo precis i centrum finns naturligtvis flera större hotell att välja på som Westin, Shearton m fl.

Sedan något år tillbaka har även ett litet boutiqe hotell öppnat Hotel Keen

Lämna en kommentar