Min sagoresa bland fjordar och berg

Är sommaren slut nu, den efterlängtade höjdpunkten varje år? Det är i alla fall vad många säger. För mig betyder det inte att sommaren är slut bara för att det är augusti månad. För mig är det sommar under juni, juli och augusti oavsett varaktig sol och värme. Eller så är sommaren liktydig med semester, men i så fall är den väldigt kort för de flesta.

Jag gillar ordet ”sommarlov” och fastän jag inte går i skolan och därmed inte kan säga att jag har sommarlov så gör jag det ändå. Mitt sommarlov (på 4 veckor) pågår faktiskt i skrivande stund men går in i slutfasen då jobbet börjar på måndag igen. Men om jag backar bandet till den 10 juli sista jobbdagen så kommer jag ihåg hur jag packade för fullt på kvällen. Vi packade för fantastiska Norge, som bara varit grannlandet som alltid funnits där men som alltid bortprioriterades för mer exotiska resmål. Men inte i år då landet gjort sig starkt påmint dels via mitt jobb och dels då jag dragit paralleller med Nya Zeeland där min kompis bor sen ett år tillbaka. Alla bilder som hon skickar från NZ gör mig grön av avund men då NZ ligger på andra sidan jordklotet ganska exakt, så är Norge det bästa alternativet för ett naturskönt och spännande landskap. Fjordarna och det gröna vattnet är sinneslöst vackra och jag rekommenderar alla att uppleva detta. Ja, det kostar en slant och ibland känns det inte som att du får valuta för pengarna vad gäller alla spenderade kronor men det är värt det ändå.

VÅR NORGERUTT SÅG UT SÅ HÄR

Norgerutt

Norgerutt_cities
Flyg från Stockholm till Trondheim. Klev på Hurtigruten och gjorde korta stopp på vägen bland annat i Bodo, målet var Svolvaer/Lofoten. Hyrbil väntade i Svolvaer och vi körde runt på Lofoten till Reine/Sakrisoya för några nätter och tillbaka till Svolvaer. Hurtigruten från Svolvaer till Tromso. Flyg från Tromso till Stockholm. Total restid: 6 dygn.

3 HÖJDPUNKTER PÅ RESAN

1) Bodo runt med ribbåt. Solen gassade och du kommer så nära fjordarna i en gummibåt. Vattenytan, de branta klipporna och havsörnarna som håller koll på dig. Vi besökte den berömda platsen där tidvattnet är som starkast och där strömmarna skapar turbulenta cirklar i vattnet.

IMG_8362

2) Fiskebyn Reine som utsetts till Norges vackraste plats. Stillheten, vyerna och de vänliga öborna. Åkte på en fisketur vilken rekommenderas, men om du önskar äta all fisk du kan fånga behöver du ha möjlighet att tillaga den. Vi hade stuga på den lilla grannön Sakrisoya och lagade till våra filéer den kvällen. Och det stämmer – egen fångst smakar bäst. Men jag tipsar om att ta åksjukepiller. Små fiskebåtar gungar ganska ordentligt kan jag säga..

3) Svolvaer och trekkingen uppför ett av bergen. Utsikten är makalös. Det finns flera varianter av vandringsleder. Svolvaer är ett litet samhälle där det inte finns så mycket annat att göra förutom att njuta av utsikten. Den led vi valde hade ”delvis stig”, dvs du behöver ha bra kläder som är tänjbara och oömma då du behöver sätta ned knäna ibland eller som jag, hasa dig ned på baken. ”Stig” skulle jag inte vilja påstå att det var, utan du vandrar uppför berget i lutning och i en terräng där du håller utkik efter rödmålade punkter markerade på stenar och träd med ett antal meters mellanrum. Vi bodde på Scandic Svolvaer som ligger precis i hamnen.

IMG_8544

Önskar du se fler bilder från vår resa så kommer jag inom ett par veckor lägga upp dessa på mitt Flickr.

BESVIKELSE

Hurtigruten. Denna omtalade rutt med sina spektakulära scener. Tyvärr kändes det som om personalen var trött och behövde skickas på serviceskola med undantag för några få personer. Bufféerna (frukost, lunch, middag) håller inte måttet då det är utsikten du betalar för och det blir lätt långtråkigt då det inte finns något annat att göra än att titta ut. Personligen skulle jag säga att det därför räcker att åka max 3 dygn. Och kliv för all del på rutten ganska långt norrut då naturen börjar bli intressant och förmodligen vad du förväntat dig.

Vi åkte med två båtar vid två tillfällen varav den första var sämre och där hytten var en besvikelse samt att det inte gick att sova den natten då båten la till vid olika hamnar 3 ggr. Vibrationer och skakningar gör det omöjligt att sova. Känslan av charterresa när folk paxar de bästa stolarna med panormamautskikt i fören, det kan man vara utan. Hurtigruten kändes ofta opersonlig och automatiserad där personalen bara matar på folk, släpper av folk och utfordrar folk.

Åk gärna några dagar för utsiktens skull men tänk på att boka rätt hytt (gå inte efter hur hytterna ser ut på webbsajten, utan ring och be att få en hytt som är placerad i så tyst läge som möjligt och med riktiga hyttfönster om du önskar ”utvändig” hytt) och betala hellre för a la carte-middag än buffé och bry dig inte om buffliga människor ombord. Om du törstar efter stillhet och lugn några dagar utan förströelse, då är det perfekt.

VÄSTKUSTEN OCH SMÅLAND

Likt alla somrar så åker vi en sväng till Haverdal på västkusten och till mina föräldrar i Småland. Mestadels regn men fina kvällar tillsammans med familjen. Men som jag skrev i mitt förra inlägg, det sorgliga beskedet om en väns bortgång förtog glädjen de sista dagarna på denna vistelse. Vi samlar på oss minnen i en hög, i form av foton och filmer. Idag är jag evigt tacksam att jag tar så många bilder som jag gör, för dessa lever alltid kvar så länge vi lever kvar och kan visa dem.

Lämna en kommentar