Långdistans i shopping

Innan det blir helg igen (!) måste jag bara berätta om helgen som gick eftersom jag verkligen frossade loss bland prylar, färger, material. Petade och klämde på saker och mitt känsliga väderkorn slogs av kryddnejlikor och stjärnanis i var och varannan butik. Det är ju tydligen jul nu! Jag halkade rätt in i tomtekramkalaset på NK. Dessutom är de panflöjtspelande männen utanför Åhlens igång och blåste julsånger för fullt i hällregnet.

Vid lördagsfrukostarna brukar jag läsa allt som passerat brevinkastet under veckan, typ lokaltidningarna, reklam – och livstilsblaskor (vilka måste lanseras en i minuten ungefär) och alla dessa julspecialnummer från NK och Åhlens och de magasin jag har skaffat själv så klart. Jag såg en butiksannons vilket fick mig att åka raka vägen till söder för att hitta butiken. Det är roligt med nya ställen och att upptäcka stan om och om igen.

Butiksodysséen med start på söder

Tygkruka Colours of Africa, ring från Cissi & Selma, prydnad till adventsljusstaken NK Växter, tomten besöker NK
Tygkruka Colours of Africa, ring från Cissi & Selma, prydnad till adventsljusstaken NK Växter, tomten besöker NK

Efter filmen Another Womans Life på Grand på filmfestivalen, vilken var en klar 5:a i betyg, åkte jag till söder och Renstiernas gata 22. Föll för butiksannonsen om de superfina ljuslyktorna i keramik, designer Karin Eriksson och butiken Manos. Lite väl dyra tyvärr. Därefter passerade jag Cajsa Warg Södermalmsbutiken vilken jag faktiskt inte varit i tidigare. Herregud vilket mecka om du gillar fina paketerade ingredienser, delikatesser, kryddor, oljor mm. Och denna vägg med hyllor upp till himlen med varianter av drycker, cider och lemonad. På vägen därifrån passerade den lilla ”kolafabriken” jag nämnt tidigare, men den är bara för söt, Pärlans konfektyr men vidare mot Colours of Africa på Östgötagatan 33. Fina tygkrukor i alla möjliga färger, orange, blåa, vita, gröna, bruna med små pärlor uppe i kanten. Dessutom är dom gjorda i tre olika storlekar och kan användas till att förvara prylar i största allmänhet. Armband, kuddar och mycket mer finns här. Vidare mot den söta butiken Cissi & Selma, en favorit som säljer allt annat än svarta kläder, vilket jag i och för sig inte kan leva utan, men dessa färgglada, blommiga och bara leende klänningar är perfekta för en sommardag. Här finns dessutom fina ringarna gjorda av pärlor.

En annan butik jag ofta nämner och som ligger i närheten, är Goodstore för ekologiska och vegetariska produkter. Detta sortiment passar utmärkt för en choklad- och glassälskande laktosintolerant,  Fortsatte vidare till Granit (Götgatan 31) för jag tröttnar nog aldrig på deras förvaringslådor och kontorsprodukter. Däremot är det jäkligt trångt i dessa butiker, men doften av jul härinne är charmig :)

Mot Gamla stan

Jag har inte besökt Indiska på jätte länge, men varje gång jag är där hittar jag något litet jag vill ha. Som i detta fallet, en romantisk, spirande, röd ljusstake med små fåglar på  (vilken inte föll i god jord hos min sambo förstod jag efter att ha skickat fotot). Men några fina rosa pelikaner skulle väl passa i granen i år?

Ljusstakar från Posh Living och adventsljusstake från Indiska
Ljusstakar från Posh Living och adventsljusstake från Indiska

Letade vidare efter en julklapp åt min brorsdotter i alla fina leksaksbutiker i Gamla stan. Jag hittade en finfin babushkadocka designad som en fågel, har tyvärr glömt var jag var ;) tror Stora Nygatan, men det var för fin och tunga att leka med. Österlånggatan med alla fina hemslöjdsbutiker lockar alltid, men på jakt efter ett café sprang jag gränd upp och ned mellan Svartmangatan, Kindstugatan till Stortorget men hittade bara överfulla platser.

Cityspring

Inne på Mood hittade jag fina saker i butiken Posh Living. Ljusstakar och åter ljusstakar! Fastnade även för armband från Mood Details och Hanna Wallmark Sweden. Superfina! NK Inredning säljer underbara plädar från Missoni Home. I leksaksbutiken tyckte personalen att jag skulle gå till en souvenirbutik och leta efter en babushkadocka till min brorsdotter. Men det måste väl finnas något mellan den billiga varianten till den mer prydnadsaktiga dockan som jag hittade i Gamla stan.

Övriga butiker jag kollade in i var Bruka design, Village, Åhlens heminredning, Bolia, Lagerhaus (alltid bra för paketinslagningsprylar och kakströssel :) och självklart en massa skobutiker.

Pust

Det blir nog beställning via nätet i alla fall eftersom jag tycktes hitta allt möjligt fint att köpa på stan men inget jag egentligen var ute efter (förutom skorna då). Julklappsjakten fortsätter med all säkerhet denna helgen.

Ett tips om du inte har tänkt att gå på julklappsjakt och vill lägga tiden på utställningar och dessutom är intresserad av serien Downton Abbey. Utställningen på Hallwylska palatset visar dräkter från den första säsongen till och med 6 januari. Ett perfekt ställe eftersom Hallwylska påminer om miljöern i tv-serien.

Lämna en kommentar