Fantastiske Bjarke Ingels

Varje gång jag läser om Bjarke Ingels från Danmark blir jag lite förälskad. Inte bara för att han ser väldigt charmig ut, är dansk och verkar vara en extraordinär person (jag gillar ju danska trots att jag har grava problem att fatta), han verkar ju inte ge sig förrän alla hans storslagna galna idéer är verklighet i ren stål, betong och trä.

Världen är full av fantastiska arkitekter med smarta idéer och som har skapat vågade byggnadsverk men det är långt ifrån alla som bygger genomtänkt, funktionellt och samtidigt galet kul och gynnar den ”vanliga” människan. Som det enorma bostadsprojektet 8 House utanför Köpenhamn där du kan cykla eller promenera uppför huset till 10e våningen. Bland många andra projekt. Förarbete i form av modellbygge kan ta mer eller mindre lång tid. Till exempel kan det ta 5 veckor att bygga en modell av 250.000 legobitar :).

I det senaste numret av FORM var det en intervju med Bjarke där ett av BIGs (Bjarke Ingels Group), pågående projekt nämns; Amagerførbraending Köpenhamn. Men hur coolt är inte detta, att utnyttja taket på ett kraftverk för att åka skidor. Ja, bilden av ett platt tak med skorstenar är för alltid väck.

Bjarke Ingels Group skärmdump från big.dk
Bjarke Ingels Group skärmdump från big.dk

Nästa gång Bjarke kommer till Stockholm och håller en föreläsning om arkitektur ska jag vara där. Nu lever jag på minnet från 2009.

Lämna en kommentar