Att leva med Instagram

Eftersom Instagram finns i var mans mobil så är det mer ett allmäntillstånd än en diagnos. Dock är det vissa personer som fortfarande blir lätt irriterade över att få vänta den där extra minuten innan delar av middagsällskapet har blivit nöjda med Instagramresultatet. Vissa omtagningar och omarrangemang av tallrikar och bestick kan vara nödvändiga.

Restaurang i New York uppmanar folk att ta kort på sin mat

Restaurangen Comodo i New York har tagit det här med att Instagramifiera sin mat på största allvar. PR-trick eller inte, man kan ju alltid testa. Gästerna blir ombedda att ta kort av sina maträtter och tagga dessa med #comodonyc.

Fördelen för dig som gäst är att se bilder på maten du ska beställa och restaurangen får publicitet bara genom att anamma ett beteende som redan finns.

Censurera amatörfoton som inte processats genom ett filter

Det är ingen nyhet att det är svårt att fotografera mat och jag avskyr vissa sajter som samlar matbilder för ibland kan det se helt oätligt ut, usch och fy för mat i starkt blixtsken. Det är i så fall den negativa sidan för restauranger likt Comodo. Förr laddade jag knappast upp en enda bild på mat. Kort tagna utomhus med tacksamt dagsljus är lättare. Men med Instagram såg maten helt plötsligt okej ut genom valda filter.

Jag har alltid varit intresserad av matsajten Tasteline ända sedan sajten startade en gång för typ tio år sedan. Då  var jag där och sökte jobb och för några år sedan gjorde jag ett besök på företaget igen. Denna gång för att göra en ”omvänd” jobbintervju med deras chefredaktör för att få ett hum om hur de jobbade, självklart hade jag jobbmöjligheter i åtanke. Vi pratade om svårigheten att t ex driva en matblogg och just konsten av att kunna fotografera mat som inte såg ut som…..!

Tillbaka till Comodo. Att en restaurang väljer att uppmana sina gäster att ta kort på sin mat som andra sedan kan välja ifrån liksom recensera är ju intressant eftersom matbilderna kanske inte allttid är till sin fördel. Det är i alla fall helt legitimt att sitta med sin mobiltelefon vid middagsbordet utan att bli betraktad som en turist, dessutom kommer ju bilderna till en viss nytta.

InstaTab och Fejjan för företag

Att koppla ihop några appar med Facebook, hur svårt kan det vara.

InstaTab för Pages
InstaTab för Pages

Är det enbart för mig själv så är det ganska simpelt. Men så fort jag ska ordna för ett företags räkning blir det lite mer att ta hänsyn till. Av alla appar som finns för att samla i hop Instagrambilder på ett enkelt och överskådligt sätt använder jag en av de vanligaste,  InstaTab för Pages

Jag har inte jobbat så väldigt länge med sociala medier för företag och faktum är att Facebooks id-regler (och alla andra regler..) är bra men det kräver att du är väl insatt i hur dessa funkar. Ett separat konto som inte har någon koppling till mig som person är behövligt, om det inte är mitt eget företag och jag önskar vara samma person. Eller att företaget har ett mailkonto som enbart finns för Facebooks räkning och inte är kopplat till någon särskild person.

Det jag önskar uppnå är att våra besökare helt enkelt tar sina bilder, taggar dessa enligt ett tema och att fotona samlas på en särskild sida (app) på företagets Facebook. Alltså inte Instagramfoton overload på själva Facebook-sidan utan prydligt i appen.

Använder jag sidan som ”företag” kan jag inte kan se bilderna i appen utan måste vara inloggad som ”mig själv”. Ibland blir det även en fördröjning innan bilderna laddas upp, så tålamod…

  • Installera http://apps.facebook.com/instatab/
  • Gå till den installerade appen på din Facebookpage i menyn
  • Öppna adminpanelen, se den lilla pilen som pekar nedåt (det var detta jag missade då…)
  • Här skriver du in den hashtag du önskar #dinunikahashtag som dina bilder ska kunna sökas på och samlas inunder. När du väljer Save settings så laddas bilder in från alla möjliga håll med just den taggen, så din hashtag ska vara så unik som möjligt. Det kanske finns mycket enklare sätt här – andra appar eller egen programmering på nåt sätt för att ordna detta, men jag får testa det här under en tid i alla fall.
InstaTab och val av hashtag för ämnet du önskar
InstaTab och val av hashtag för ämnet du önskar

Lämna en kommentar