Artipelag, mitt i naturen

”Sveriges kanske vackraste konsthall, i Stockholms skärgård. Just nu William Wegman Hello Nature”.

artipelag fasad
Artipelag konsthall, arkitekt Johan Nyrén

Beskrivningen är från Artipelags Instagramkonto. Jag tycker det stämmer bra in efter att ha besökt konsthallen för första gången idag. Läget är så fint, högt bland tallar och utsikt över fjärden och adderar vi lite sol så är besöket fulländat.

Naturen står i centrum när man byggde konsthallen, berättade guiden, och inspirationen kommer från danska Louisiana  med känslan att vara mitt ute i naturen vart du än befinner dig inomhus. Förresten kan du passa på att andas lite frisk skogsluft redan på väg upp till byggnaden från parkeringsplatsen där en liten stig leder dig fram.

Du är aldrig långt bort från en träd.
Du är aldrig långt bort från en träd.

Själva byggnaden utifrån påminner om Arken, det danska konstmuséet i Ishøj. Räta linjer och sparsmakat med roliga detaljer.

Entré, påminner väldigt om Arken i Danmark tycker jag.
Entré, påminner väldigt om Arken i Danmark tycker jag.

NATUR(LIGA) DETALJER I ARKITEKTUREN

Vi började med en fika ute på terassen där tallarna växer upp mellan planken och risken att få en kotte i kaffet är hög. Den platsen hade varit perfekt att ha en fest på en varm sommarkväll!

Dricka kaffe eller äta brunch på terassen.
Dricka kaffe eller äta brunch på terassen.

I dagens läge tycks alla byggnader kunna erbjuda ett besök på taket för utsikt och så även här. En rolig detalj är trappstegen upp där du kan lära dig om stjärnbilder och hur de ser ut med hjälp av små lampor. Kan tänka mig att effekten blir högre med en mörk stjärnklar kväll.

Trappan leder upp till taket. Stjärnbilder på vägen upp.
Trappan leder upp till taket. Stjärnbilder på vägen upp.

Dam- och herrtoaletten har varsin ingång, men är ändå ”ihopbyggda” på insidan. Klippväggen, trädörrarna och de gigantiska stenblocken som handfat ger känslan av att befinna sig i skogen, bara lite mer bekvämt med toalettstolar… Det enda som saknades var ljudet av en uggla.

WILLIAM WEGMAN´S HUNDAR

Den mannen har humor. Jag som inte är så förtjust i hundar i verkligheten gillar verkligen hans fotografier där han ger sina weimaranerhundar ett mänskligt beteende. Förstår dock inte hur han har lyckats att få hundarna att gå på framtassarna, stå blickstilla helt inkapslad i en stor tröja, sitta still med blommor dekorerade på ögonen och diverse ställningar. Men det sägs att hundarna uppskattade samarbetet. Bra teamwork där!

William Wegman´s hundar får ställa upp på diverse huvudbonader och klädesplagg.
William Wegman´s hundar får ställa upp på diverse huvudbonader och klädesplagg.  www.williamwegman.com

 

Sättet att bygga upp en målning på genom att börja med att utgå från ett vykort, ibland flera och sedan utifrån sin fantasi fortsätta att måla ”utanför” kortet, som en fortsättning av vykortsbilden och sammanfoga olika omgivningar och perspektiv. Har aldrig sett detta sätt att tänka på förut och jag hade velat se ännu fler målningar!

Besöker gärna Artipelag igen när plånboken hämtat sig från chocken….600 kr för två personer om man ville se båda utställningarna. Lite saftigt med tanke på att varsin kaffe med macka gick på 220 kr också. Men det var det värt så här i efterhand. Nästa gång satsar vi på brunchen, den såg god ut.

Lämna en kommentar