”Inget vanligt jävla hus”

Det finns ett ställe i stan jag påminns om emellanåt bara för att glömma bort lika snabbt igen. Har nog inte satt min fot där på 10 år – Filmhuset på Gärdet!

Filmhusets webbsida
Filmhuset på Gärdet

Jag som tycker om film borde ta möjligheten att kolla in programmet för Cinemateket till exempel. Sen kan man ju även låna dvd:er gratis… även om det känns liiiite gammalmodigt ;-) men gå på bio är roligt. Men de senaste åren har jag blivit så känslig för vilka jag hamnar bredvid, bakom och framför. Det får inte vara några högljudda, pratiga personer. Nej, tysssstnad tack och INGET smaskande eller sörplande – var är snacks-polisen när man behöver den…?

Arkitekten Celsings öga – humor på hög nivå!

Det var tack vare ”ögat” jag återigen blev påmind om Filmhuset. Min sambo berättade om Försvarsmakten som har kontor mitt emot Filmhuset och historien inför byggnationen. Försvarshögkvarteret var inte så pepp på att någon skulle kunna spana rakt in i deras office genom fönster som vette mot deras byggnad. Dom förbjöd helt enkelt att Filmhuset hade några fönster på den sidan.

Peter Celsing svarade då med att skapa ett stort stirrande öga riktat mot Försvarsmakten. Man kan väl säga att han fick sin hämnd. Citatet ”Inget vanligt jävla hus” kommer från grundaren av Filminstitutet, Harry Schein, som lär ha sagt så som utgångspunkt för projektet.

Förra året firade Filmhuset 40 år. Grattis i efterskott.

Lämna en kommentar