Fujifilm, den nya familjemedlemmen

FÖRRA HELGEN SLOG JAG TILL

Fujifilm X-E1
Fujifilm X-E1
Klick klick.
Klick klick.

Men in i det sista stod valet mellan den inköpta Fujifilm X-E1 och Sony Nex-6. Som jag skrev tidigare har jag klarat mig med endast min lilla Canon Ixus på resor och till vardags, har i och för sig lånat min sambos Nikon D70 också vid högtidliga tillfällen, men här har jag för lite kunskaper tyvärr.

Min lilla Ixus har varit med om en hel del vill jag bara säga :) och nu ligger den nedbäddad och lite glömd i ett hörn. Men, trots allt är den väldigt behändig så skrota den vill jag faktiskt inte.

I jakten på kamera har jag fått god hjälp av min sambo som är duktig på det där med fotografering och teknik. I research på nätet och prat med kameraexperter kan det vara svårt att få en helhetsbild över vad jag verkligen behöver om man som jag fotograferar mer allmänt.

Syftet bestämmer men i slutänden är det ett högst personligt val. Alla vurmar för sina favoriter. Experten på Kameradoktorn rekommenderade absolut en Nikon D-800 för min del och kunde inte berätta något speciellt om Fujifilm. Men det var själva jämförelsen jag var ute efter. Ska man läsa recensioner och jämföra kvaliteten på bilder är DP Review en bra sajt och enligt en utav Japan Photos säljare den enda.

Mina intressen är turismfotografering med jämna mellanrum, stadsvyer, arkitektur, detaljer, produkter och det finns ett stort kamerautbud från 6-7000 kr och uppåt. Sen tillkommer extra kostnad för objektiv, blixt och annat smått och gott så klart.

VARFÖR FUJIFILM?

Kameran verkade passa mitt intresse och användningsområden bra och jag vill gärna lära mig mer om fototeknik. Fujifilm har fått väldigt bra recensioner, är relativt lättanvänd men kan kräva sina inställningar eftersom den har både manuella och halvautomatiska program och jag vill höja mina kunskaper ett snäpp. Det klassiska utseendet gillar jag och påverkar mig positivt. Manuella justeringar finns lättillgängligt som att ställa in bländaren med en ring på objektivet och ISO-värdet med en ”ratt” på ovansidan av kameran. Det finns ett automatiskt läge om du önskar. Bortanför alla andra argument är det dessutom roligt att inte alla har just denna kameran också…. en högst personlig känsla ;).

PRIS

Kamera inklusive objektiv: 11.999 kr
Eye-Fi 8 GB, minneskort laddar upp foton via wi-fi (inte till Facebook): 799 kr
Läderfordral: 899 kr
Totalt: 13.697 kr

ÖVA OCH TESTA. OCH ÖVA LITE TILL!

Jag behöver helt klart slänga ut ledsna blommor lite tidigare. Men dom fungerade åtminstone bra som testobjekt. Kameran har inte fått följa med ut på vift ännu men nog ser den lite sugen ut på vårsolen idag…. men först beta av att göra-listan! Pust. Så jag återkommer med utomhustestningen framöver.

Vissna blommor tacksamt objekt
Vissna blommor tacksamt objekt

 

Lämna en kommentar