Snart bär det av till hetta, strand, våtmark och öken – Hello Africa!

Giraff safari i Afrika. Bilden har Creative Commons Attribute licens

Snart är det dags för sol och safari, 13 februari, och turen går till Sydafrika och Botswana tillsammans med min sambo och hans familj. Det ska bli spännande eftersom safari har stått på min att göra-lista i många år. Redan nu ser jag mig själv i khaki-outfit, kikare och kamera i högsta hugg. Hörde jag Out of Africa och Indiana Jones? Jag ska ligga i buskaget och ta bilder som Nick Brandt, fast jag kör nog med teleobjektiv…

Därför vill jag inte möta en flodhäst

”Flodhästar är lättretade, extremt revirtänkande och vill alltid ha en flyktväg öppen. Trots att de inte är rovdjur står de för flest dödande attacker på människor i Afrika. Fler än krokodilerna. Fler än de stora katterna. Det är det där omtalade humöret och de fyra hörntänderna som spelar ut sin rätt om man kommer för nära, eller, Gud förbjude, råkar korsa deras tilltänkta flyktväg.” / Från artikel ur RES ”Safari i Botswana”

Desto närmre vi kommer avresedatumet desto pirrigare känns det. Lite resfeber är inget jag brukar besväras av, men med tanke på att vi nu frivilligt åker till en plats med utlovade häftiga åskoväder, spontana skyfall varje eftermiddag, hetta, malariamyggor, vilda djur runt husknuten och flodhästar och krokodiler som gärna mumsar i sig en människa helt oprovocerat så har jag börjat fundera… Jag säger ”Härliga tider!!” som min gamla konsthistorielärare sa om franska revolutionen då huvudena flög all världens väg.

RESRUTTEN

Restid Stockholm till Durban är totalt 18 timmar och 15 minuter inklusive byten (se bilden nedan). Det är rimligt om man jämför med andra alternativ som hade tagit upp till 20-30 timmar.

  • 13 februari – lämnar Stockholm mot Munchen för byte
  • 14 februari – anländer Durban via Johannesburg med boende på Petite Provence och Oyster Box – KwaZulu-Natal provinsen
  • 21 februari – anländer Livingstone i Zambia för att beskåda Victoriafallen med en övernattning på Royal Livingstone
  • 22 februari – anländer Botswana/Okovango-deltat via Maun och sedan Kalahariöknen med boende på camperna Kalahari Plains, Duba Plains och Little Mombo
  • 3 mars – lämnar Botswana
  • 4 mars – hemma i Stockholm igen

Afrikaresan 2014
Klicka på bilden för att se en större version

DÄRFÖR VALDE VI SYDAFRIKA OCH BOTSWANA

Innan vi ens tänkte tanken på Botswana reste vi mentalt jorden runt flera gånger om. Vi har varit på väg till Costa Rica och regnskog, jag har tänkt Vietnam, Singapore och runt om i sydostasien (men det var jag ensam om), Västindiska öar som Trinidad, Tobago och Aruba, Jamaica (här ändrade vi oss pga deras synsätt på homosexuella), Mexico (trotsade min rädsla för att bli sjuk av maten..), kombinationen Mauritius + Sydafrika och även Tanzania + Zanzibar. Och även enbart Sydafrika med Rovos Rail till Victoriafallen.
Men hur vi än vände och vred på det fick vi inte ihop någon bra kombinationsresa med både sol, bad och äventyr med boende som funkade för alla inblandade. Dessutom var det nästan helt omöjligt att hitta en bra resväg som inte var alltför krånglig och tidsödande så därför försvann Costa Rica från listan.

Del 1 – Sydafrika med stränder, avkoppling och stadsliv

Min sambos bror rekommenderade varmt Sydafrika på grund av gästvänligheten och den trevliga befolkningen. Att landet sedan är vackert och vinet underbart gott är ju ett plus i kanten. Jag är dock liiiite orolig för de starka indiska influenserna i Durban när det gäller mat. Vi kommer tyvärr inte ha tid att besöka Kapstaden vilket är ett av de hetaste tipsen rörande Sydafrika, jag vet, utan vi håller oss till stränderna norr om Durban i provinsen KwaZulu-Natal.

Det hade varit jätte roligt att få uppleva tågresan från Sydafrika ända upp till Victoriafallen med Rovos Rail men det funkade inte i planeringen. Tågresan tar ca 3 dagar och är lite mycket av ens totala restid.

Del 2 – Botswana, safari runt Okovango – världens största inre floddelta med ett unikt djurliv

Vi åker till Botswana under regnperiod och lågsäsong vilket vi är medvetna om. Men enligt arrangörer och ”safariproffs” ska detta ändå fungera och det viktiga är att man packar snabbtorkande kläder. Botswana är känt för sina enorma ytor av orörd vildmark där djuren strövar fritt och på vissa lodger som räknas som ”öppna” kan du när som helst se en buffel eller antilop kika in genom fönstret. Floddeltat och Kalahariöknen bjuder på olika djurarter men chanserna att få se de olika arterna beror lite på när du åker och vilken del av landet du befinner dig i. Vi är där under deras sommartid, men exempel på djur du kan möta i detta område är elefant, buffel, flodhäst, vattenbock, gnu, giraff, krokodil, lejon, gepard, leopard, hyena, antilop, noshörning, zebra, babianer, afrikansk vildhund. Och som att inte detta var nog finns även 400 fågelarter och ett 70-tal fisksorter.

På forumet Safaritalk fick min sambo många nya kompisar som inom loppet av 5 minuter svarade på frågor och gav feedback på vår planerade rutt. Riktigta safarifanatiker!

PLANERING OCH PACKNING

Travelheroes butikNär resrutten väl är bestämd är det dags att researcha efter pålitliga arrangörer som vet vad dom talar om när det gäller safari och när du väl har bestämt dig för boende gäller det att boka inrikesflyg och annan transport om du ska bo på olika camper eller lodger. Är du fascinerad av elefanter fanns faktiskt en lodge som även är hemvist och omhändertagande av traumatiserade elefanter så dessa är tama och ofarliga att umgås med.

Då vi kommer att bo på olika ställen i otillgänglig terräng är det små Cessna-plan som är det enda alternativet att transportera sig mellan områdena.

Inköps- och packningslistor 1) ”Apotek” 2) reseprylar 3) kläder

Att packa inför denna resa blir en utmaning då man inte får ta med sig mer än max 20 kg/person ombord på de små Cessna-planen. Är just nu osäker på om detta inkluderar kamerautrustning. Då jag aldrig varit på en safari tidigare behövde jag expertråd när det gäller inköpen. Därför kan jag varmt rekommendera Naturkompaniet på Sveavägen i Stockholm där engagemanget var stort (tack Daniel)! Min plånbok blev aningens lättare efter ett par timmar i butiken. Då det kommer regna satan på oss under eftermiddagarna vilket jag blev varse så är det snabbtorkande kläder som gäller. Men att handla khakifärgade, gröna och tunna kläder i januari är nästan omöjligt eftersom vi inte har ”safari-väder” här hemma så om du är ute efter denna typ av kläder bör du helst handla detta under andra halvan av året. Men det är ju nu som folk åker….

Men varför är färgerna på kläderna så viktiga? Tydligen ska man inte ha några kläder som är färgglada, svarta eller mörka kläder samt vitt. Detta för att inte skrämma djuren eller dra till sig tsetseflugor.

Glöm inte vaccinera dig i tid, minst 1 månad innan och ta med malariatabletter!
Jag har handlat upp ett helt Apotek och jag kommer till slut ställas inför det faktum att jag bara får plats med malariatabletter, handsprit, skoskavsplåster, myggmedel och alvedon… och lite extra myggmedel.

Jag kommer att ta massor av bilder med både kamera och mobil och jag lägger upp bilder på Instagram och Flickr.

Källor och bra länkar:

Wilderness Safaris – boende och möjligheter runt om i Afrika, ekoturism
Resemedicin
Vaccinationsguiden
Travelheroes – alla prylar för din resa, butik i Stockholm men har även webbutik
Naturkompaniet – alltid trevliga och dedikerade experter i dessa butiker
Goafrica.about.com – packlista och allmänna tips
Africantours – packlista och allmänna tips

Lämna en kommentar